Blog

Čo vám ponúkajú drážkované spoje?

ČO VÁM PONÚKAJÚ DRÁŽKOVANÉ SPOJE?
 
Prečo sa ich v praxi oplatí používať, v čom spočíva ich prínos a čo by ste o nich mali vedieť? Prinášame vám praktické informácie o drážkovaných spojoch, ktoré by ste mali poznať skôr než sa s nimi rozhodnete začať pracovať.

Neváhajte navštíviť našu web stránku požičovňa náradia Bratislava.

 
Charakteristika drážkovaných spojov
V dnešnej dobe sa už bežne oceľové rúry spájajú prostredníctvom drážkovaných respektíve valcovaných spojov, ktoré tak v popularite postupne nahrádzajú zvárané či prírubové spoje vďaka ich jednoduchej montáži, ktorú možno zvládnuť raz, dva. V súčasnosti si tieto spoje nachádzajú využitie v prvom rade pri požiarnych rozvodoch vody a všeobecne je pri nich potrebné klásť dôraz na dôkladnú prípravu rúry, neskôr sa zamerať na gumičky a ich nasadenie a napokon všetko upevniť pomocou skrutiek.



Prvý krok predstavuje vytvorenie kolmého rezu na koncových častiach obidvoch rúr, čím získame drážku pre drážkovací prístroj. Je potrebné skontrolovať rozmery jednotlivých drážok a tým pádom zaručiť ich zhodu s normou, podľa ktorej sa spojky produkujú. Ďalším krokom je vloženie tesnenia spojky do vytvorených drážok, na toto tesnenie sa neskôr pripevnia časti spojky z ocele a na konci celého procesu by mal byť spoj upevnený prostredníctvom skrutiek a matíc.  
 
Čo vám drážkované spoje prinášajú
Na začiatok je dôležité vyzdvihnúť bleskovú montáž týchto spojov, ktorá je výrazne rýchlejšia než klasické zváranie. Podobne bezproblémová je tiež ich údržba a to dokonca aj za obmedzených podmienok. Netreba sa obávať o bezpečnosť a stabilitu týchto spojov, ktoré dokázali svoju odolnosť, či už pri pohybe alebo s ohľadom na tepelnú rozťažnosť. Prácu s týmito spojmi môžu vykonávať aj menej kvalifikovaní pracovníci než je nutné pri zváraní a drážkovať sa popri oceli dá taktiež použiť aj pri medi alebo plastoch. V neposlednom rade zákazníci na spojoch oceňujú ich odovzu voči vibrovaniu, zvukovú charakteristiku či fakt, že v prípade potreby sa tvarovky dajú využiť viac krát a drážky možno vyrábať sériovo. 

Expertom v produkcii drážkovacích strojov je v súčasnosti firma Rothenberger, ktorej prístroje sú presné, pevné a stabilné. Z jej výroby pochádzajú kvalitné elektrické aj ručné hydraulické drážkovačky určené pre prácu na oceľovom potrubí. Vďaka ich aplikácii sa drážkovanie dá vykonávať rýchlo a efektívne, čo je výsledkom ich veľkej sily, profesionálneho hydraulického mechanizmu a robustnej konštrukcie. 

U nás na predajni v Bratislave môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.