Blog

Profesionálne čistenie drevených sudov horúcou vodou a parou

Firma IB REIN ponúka profesionálne čistiace služby, zamerané na čistenie rôznych povrchov. Portfólium našich prác je zamerane na ľahké i ťažké čistenie, pri ktorom využívame profesionálnu techniku z našich radov. Ponúkame profesionálne služby pre domácnosti, firmy, priemysel a každého, kto potrebuje kvalitné čistiace služby zamerané na detail.





Každý vinár skladuje víno v sudoch rôzneho materiálu, ktoré dávajú vínu špecifickú chuť. Či už sú to kovové alebo drevené sudy, jedno však majú rovnaké, čistiť ich treba rovnako. Pôsobením mesačného svitu alebo samotným vínom sa v sudoch tvoria nasýtené usadeniny, ktoré musia byť pravidelne odstraňované. V opačnom prípade Vás časom nemilo prekvapia nepríjemným hnilobným nasýteným zápachom a neskôr až plesňami. Ak chcete sudy používať opakovane a vyhnúť sa ustavičným výdavkom za kúpu nových, musíte sa o nich patrične starať. Ak zvolíte správnu a pravidelnú opateru, zaručene Vám vydržia nejednú sezónu. Pravidelné čistenie je tiež vstupenkou k splneniu prísnych hygienických noriem.

Na správne zaobchádzanie so sudmi odporúčame dodržiavať niekoľko pravidiel a prikladáme zopár tipov na ich správne skladovanie. Drevené sudy skladujte na stojanoch alebo paletách v rozostupoch minimálne 50 cm, vo vlhkej miestnosti s okolo 75 – 80 % vlhkosťou. V prípade, že sudy aktuálne nevyužívate, neuchovávajte ich prázdne. Ak sú sudy nečinné veľmi dlhú dobu, pravidelne ich stav kontrolujte, môže sa v nich časom vytvoriť pleseň, ktorú je nutné ihneď odstrániť. V prípade zakúpenia nového suda je nutné ho pred používaním vložiť do polyetylénu.



Starostlivosť o drevené sudy.
Životnosť každého suda nezávisí od značky, materiálu a ceny, ale hlavne od starostlivosti, akú mu venujete a čas, ktorý doň investujete. Na to, aby bolo možné sud opäť použiť je nutné dodržať niekoľko krokov a správny postup čistenia. Sud, v ktorom sa víno nachádzalo je potrebné umyť a sýriť. Ďalšou možnosťou čistenia je použitie roztoku obsahujúceho sódu.

Čistenie drevených sudov.
Znečistenie sudov môže byť rôzne. Naše bohaté skúsenosti si však poradia s každým aj veľmi silným znečistením. Pozornosť by ste mali venovať niekoľkým faktorom, a to najmä ak na povrchu spozorujete biely alebo žltý povlak, môže sa totiž jednať o pleseň.
V prípade, že na povrchu sudov spozorujete čo i len tenkú vrstvu plesne, sud dajte okamžite vyčistiť profesionálom. Pleseň totiž môže znehodnotiť chuť vína a v horšom prípade kontaminovať celé víno, ktoré následne môže napáchať oveľa väčšie škody, a to na zdraví ľudí.

V prípade spozorovania žltej plesne je veľmi pravdepodobné, že i po čistení na povrchu ostanú čierne škvrnky. To však neznamená, že čistenie bolo nedostatočné, ale že drevo je už navždy poznačené plesňou, ktorú už nie je možné plne odstrániť, preto takúto nádobu už na skladovanie vína radšej nepoužívajte.

Lepšie obstojíte, ak spozorujete na povrchu bielu pleseň. Pri kompletnom vyčistení a vydezinfikovaní môžete sud opäť použiť. Je však dôležité ho neustále kontrolovať. Je možné, že pri zlom skladovaní sa táto pleseň vytvorí opäť.

Vysoko odporúčame pravidelné čistenie drevených sudov, aj v prípade, že sa na nich nenachádza žiadna pleseň, predídete tak zbytočným komplikáciám a predĺžite ich životnosť. Akonáhle sa v sude nenachádza žiadne víno, mali by ste ho dať vyčistiť. Naša firma realizuje čistenie ekologickou cestou s použitím silného tlaku horúcej vody alebo pary. Čistenie je naozaj rýchle a vysoko efektívne. Ku každému pristupujeme individuálne a čistenie volíme jednotlivo podľa druhu znečistenia. Okrem čistenia sudy zároveň i dezinfikujeme.

Spôsoby čistenia drevených sudov.
Jedným zo spôsobov čistenia je odstraňovanie nečistôt za pomoci pary, naparovaním horúcou vodou, čím sa nečistoty vyparia. Tento postup treba viackrát opakovať. Para je vynikajúci spôsob čistenia, urýchľuje nitovacie napučiavanie, čo má za následok uzavretie malých praskliniek a dezinfekciu suda. Sudy je možné čistiť taktiež namáčaním alebo za pomoci roztoku obsahujúcom sódu, či premývaním horúcej a studenej vody. Čistenia sú realizované špeciálnymi otryskávacími zariadeniami, vloženými priamo do vnútra suda. Silný tlak horúcej vody spoľahlivo naruší i veľmi silné usadeniny. Nahromadenú vodu jednoducho zo suda odčerpáme.

Veľmi častým problémom býva vínny kameň. Jeho odstránenie nie je zrovna jednoduché, preto je veľmi dôležité zvoliť správny tlak a teplotu vody. No i s takýmto náročnejším čistením si hravo poradíme.

Nutnosťou je i pravidelná dezinfekcia vínnych sudov, bez nej nie je možné dodržať veľmi prísne hygienické podmienky.

Poradíme si nielen s drevenými, ale aj dubovými, barikovými, nerezovými, sklenenými, či veľkokapacitnými sudmi. Čistíme nielen vínne sudy, ale i rôzne nádrže a zásobníky všetkých veľkostí a materiálov. K dispozícii sme ako malým vinárom, tak i veľkým firmám, závodom a všetkým, ktorí potrebujú profesionálne vyčistiť a vydezinfikovať priestory.

Vysokotlakovým čističom s horúcou vodou zabezpečujeme čistenie v nasledovných mestách a v ich okolí: Bratislava, Malacky, Senica, Myjava, Pezinok, Senec, Galanta, Dunajská Streda, Trnava, Nitra, Komárno, Trenčín, Považská Bystrica, Žilina, Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Martin, Prievidza, Zvolen, Nové Zámky, Levice, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Topoľčany, Čadca, Rimavská Sobota, Hlohovec, Skalica, Zlaté Moravce, Banská Štiavnica, Piešťany, Brezno, Skalica, Sereď, Šamorín, Šaľa, Považská Bystrica.