Blog

Ako na odvápňovanie podlahového kúrenia a čistenie slnečných kolektorov?

AKO NA ODVÁPŇOVANIE PODLAHOVÉHO KÚRENIA A PREPLACHOVANIE SLNEČNÝCH KOLEKTOROV?

Akou látkou možno efektívne odvápňovať klasické vykurovacie telesá a aké zariadenie sa oplatí použiť nielen za účelom preplachovania kolektorov vášho solárneho systému? Odpoveď a praktické informácie nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Neváhajte si požičať prístroje na odvápňovanie, čistenie a preplachovanie slnečných kolektorov alebo prístroje na čistenie podlahového kúrenia.



 
  • Po dôkladnom zaškolení prácu s našou technikou zvládne naozaj každý príležitostný kúrenár, ktorý dbá o zdravie, kvalitu kúrenia a záleží mu na životnosti vykurovacích systémov. Vyčistite, prepláchnite, odvápnite a vydezinfikujte si vykurovacie systémy, radiátory, či podlahové kúrenie sami ako profesionáli, a to jednoducho za pomoci našej kvalitnej techniky. 



Odvápňovanie v praxi
Špecializovanú odvápňovaciu chémiu vo forme koncentrátu riedeného vodou využívajú zariadenia Rocal 20 a Romatic 20 od spoločnosti Rothenberger. Výhodou chémie je, že popri svojej prvotnej funkcii poskytuje tiež ochranu pred koróziou a disponuje farebným indikátorom naznačujúcim účinnosť použitej látky. Na výber máte chémiu Rocal Acid Multi určenú pre bezproblémové odvápnenie potrubí z medi, ocele, plastov, hliníku či mosadze, ako aj telies určených pre rozvod pitnej vody. Na druhej strane chémia Rocal Acid Plus je zameraná pre použitie v medených a oceľových potrubiach či odstránenie vodného kameňa a prípadných usadenín v kotloch, nehodí sa však do systémov pitnej vody.



 
Budete tiež potrebovať neutralizačný prášok, ktorý prichádza na scénu po práci so samotnou chémiou, či už narábate s variantom Rocal Acid Multi alebo s verziou Rocal Acid Plus. Je rozpustný vo vode v rozsahu 30 gramov na jeden liter vody a 300 gramov pre desať litrov vody. Úlohou tohto prášku je prepláchnutie čerpadla a ďalších častí systému, aby týmto spôsobom boli neutralizované hodnoty PH tak v čerpadle, ako aj zvyšku systému.
 
Čistenie trubiek podlahového kúrenia
Špeciálny kompresor, ktorý čistí trubky podlahového kúrenia? Pre tieto účely slúži prístroj Rothenberger, ktorý čistí trubky mechanicky pomocou vody a vzduchu. Cielené nárazy vzduchu v kombinácii s vodou odstraňujú nánosy vodného kameňa a tým docielime úplne vyčistenie. Výsledkom je funkčnejší a efektívnejší systém podlahového kúrenia. 


Čo predĺži životnosť slnečných kolektorov?
Pokiaľ chcete aby slnečné kolektory fungovali čo najefektívnejšie, nemali by ste zanedbávať ich pravidelné čistenie. V tomto smere vám odporúčame čerpadlo Rosolar Pump od výrobcu Rothenberger, s ktorého pomocou možno trubicové a ploché kolektory nielen preplachovať, ale aj napĺňať. Jeho súčasťou sú teleskopické tyče s nastaviteľnou dĺžkou v rozmedzí od 76 do 110 centimetrov, čo oceníte pri práci v menej dostupných miestach a tiež počas prepravy prístroja. Väčší otvor uľahčuje plnenie nádoby, zatiaľčo uzatvárací ventil umožňuje jej komfortné vyprázdnenie a hadice nemajú problém odolávať teplote 100 stupňov Celzia. Čerpadlo je tiež dostupné vo verzii Plus s výkonným hnacím čerpadlom, ktoré si poradí aj s menšími nečistotami.



U nás na predajni v Bratislave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši si môžete požičať kompresory na preplach a čistenie podlahového kúrenia. Taktiež si môžete požičať rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.