Blog

Devízy tryskacích kotlov a otryskávania. Potrebujete si požičať kvalitný tryskací kotol?

VÝHODY TRYSKACÍCH KOTLOV A OTRYSKÁVANIA. POTREBUJETE SI POŽIČAŤ KVALITNÝ TRYSKACÍ KOTOL?

Čím tryskacie kotly vynikajú, na akom princípe pracujú a v akých rozmeroch si ich možno zadovážiť? Aké využitie má otryskávanie alebo pieskovanie v praktickom živote a na aký údaj sa pri ňom môžete spoľahnúť? Pre záujemcov o požičovňu tryskacích kotlov sme pripravili zaujímavé produkty. Odporúčame výber tryskacích kotlov konzultovať s zaškoleným tímom v našej predajni.



Prenájom tryskacích kotlov nájdete v požičovni náradia Bratislava, Trenčín, Liptovský Mikuláš.



Fungovanie kotlov a dostupné veľkosti
Pod pojmom „tryskací kotol“ si možno predstaviť zariadenie využívajúce tryskanie pod tlakom, ktorého zdrojom je kužeľ v hornej časti nádoby. Pôsobením tlaku dochádza k tlačeniu abrazíva do spodnej časti nádoby. Tu sa stretávame tiež so zmiešavacím ventilom s dvojicou vstupov a jedným výstupom, kde prvý vstup zvrchu umožňuje dodanie abrazíva, zatiaľčo bočný vstup je určený na prenikanie stlačeného vzduchu pre strhávanie padajúceho abrazívneho média. Výstup je spojený s tryskacou hadicou pre vývod abrazíva, ktorého množstvo sa dá regulovať prostredníctvom regulačného kohútika na ventile. Na hadici nájdete aj diaľkový spínač a nádoba disponuje taktiež regulátorom tlaku a sitom.
 
Súčasný trh vám ponúka tryskacie kotle rôznych rozmerov, spomedzi ktorých si môžete zvoliť model podľa vašej preferencie a potrieb. Najmenšia tlaková nádoba s objemom 40 litrov meria 920 mm, zatiaľčo jej priemer predstavuje 360 mm a váha v prázdnom stave 80 kilogramov. Objem 100 litrov vám prináša nádoba s hmotnosťou 135 kg a rozmermi 1120 mm na 510 mm. Treťou možnosťou je nádoba objemu 200 l pri výške 1450 mm, priemere 610 mm a váhe 180 kg. Zákazníci v neposlednom rade oceňujú tlakovú nádobu vážiacu 260 kg, merajúcu 1610 mm na 800 a disponujúcu až objemom v hodnote 300 litrov.

Kde sa využíva otryskávanie?
S metódou otryskávania respektíve pieskovania sa stretávame primárne počas úpravy povrchu vyrobeného z tvrdého materiálu, na ktorý počas tohto procesu dopadajú z tryskacieho prostriedku zrnká, ktoré ho vybrúsia a týmto spôsobom vyčistia. Poslúži vám tak hlavne v prípadoch potreby bezchybne čistého a optimálne zdrsneného povrchu za účelom neskoršej povrchovej úpravy. Týmto spôsobom získa daný povrch nevyhnutnú kvalitu a zároveň nemusí dôjsť k zmene jeho tvaru.



Pri téme povrchu možno vychádzať z normy ČSN ISO 8501 prezrádzajúcej mieru, do akej je povrch čistý a pripravený na ďalšiu úpravu. V rámci otryskávania je najčastejším stupňom Sa 2,5 teda otryskávanie do najmenších podrobností, ktorým sa očistí hrdza a nátery staršieho dáta. V rámci ľahkého otryskávania Sa 1 sa zbavíte opalkov a okují, zatiaľčo s dôkladným otryskávaním Sa 2 z povrchu zmizne voľná hrdza a zvary. Rozoznávame tiež najvyšší stupeň Sa 3 v podobe dokonalo čistého oceľového povrchu otrieskaného na biely kov bez stôp po hrdzi a postarších náteroch.   

V praxi sa otryskávanie či pieskovanie využíva teda tak pri odstraňovaní hrdze, ako aj okují vznikajúcich ako následok tepelného spracovania či predchádzajúceho povlaku na povrchu z kovového, plastového alebo betónového materiálu. Zároveň ho vyčistí, čo oceníte napríklad pred prípadne po realizácii zvárania. Povrch je tak pripravený pre aplikáciu organických prípadne galvanických povlakov a použiteľný v rámci žiarových a vákuových procesov.
 
U nás na predajni v Bratislave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov na požičovňu. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.