Blog

Ohýbanie rúr. Kvalitné ohýbačky Rothenberger.

OHÝBANIE RÚR

Ktoré stroje sa pri ohýbaní rúr dajú využívať a na aké typy rúr sú prednostne určené? Pripravili sme pre vás všeobecné informácie aj konkrétne príklady kvalitných ohýbacích strojov z praktického života.

 
Klasické druhy ohýbacích strojov
Rúry určené pre rozvod pitnej vody, plynu prípadne vykurovanie majú byť produkované v súlade s normou ČSN EN 1057 a tiež primerane označené. Pre ich ohýbanie vám poslúžia napríklad ručné ohýbacie stroje využiteľné v rôznych industriálnych odvetviach. Vynikajú stavebnicovým prevedením aj mobilitou vhodnou pre montáž a najviac vám poslúžia v momente ohýbania hrubostenných prípadne tenkostenných rúrok vyrobených z ocele. Vo väčšine prípadov dochádza k ohýbaniu za studena a stroj funguje na základe ručného, elektrického prípadne pneumatického pohonu. 



 
Obľúbenou voľbou sú taktiež elektrické ohýbacie stroje, ktorých príkladom súvezrie aplikovateľné pri hrubostenných aj tenkostenných rúrach, pokiaľ ich priemer neprekračuje 35 mm. Využívajú sa predovšetkým v malosériovej prípadne kusovej remeselnej produkcii, ocení ich však aj klasická sériová výroba. Riadiaca jednotka stroja sa ovláda bez problémov a dá sa pri nej zvoliť jeden z troch dostupných uhlov ohybu zaručujúcich precízne a dokonalé ohyby rúr realizované za studena.
 
Nemenej praktickým zariadením sú všestranné jednoručné ohýbačky, na ktoré sa možno spoľahnúť v momente inštalácie klimatizačného, vykurovacieho, hydraulického alebo chladiaceho systému. Dajú sa s nimi ohýbať medené rúry v podlahovom kúrení, ako aj rúry, ktoré charakterizujú lisované tvarovky. Podobná ohýbačka je úsporná po finančnej aj časovej stránke a postačí jej menej spojení rúrok, čo je zárukou väčšej bezpečnosti. Ide o kompaktný a prenosný nástroj ideálny do akéhokoľvek prostredia a jeho materiálom je stabilný polyamid, ktorý spevňuje sklené vlákno.

Vyhľadávané modely, ktoré sú jednotkami na trhu
Pre našich zákazníkov odporúčame hydraulický ohýbací stroj Robull Rothenberger typu E vhodný pre ohýbanie rúr z ocele alebo liatiny v priemere 3/8 – 2. Vyniká svojou mobilnosťou, bezpečným hydraulickým systémom či všestrannosťou a uplatní sa v industriálnom sektore, na konštrukcii, pri vykurovaní či v plynárenskom priemysle. Vykonáva dôkladnú prácu v súlade s normou DIN EN 10255, nevyžaduje si dodatočné formovacie príslušenstvo a dá sa pri ňom využívať tak otvorený, ako aj uzatvorený rám respektíve manuálna alebo elektrická hydraulika. V neposlednom rade na tomto ohýbacom stroji oceníte možnosť vyrovnávania a náhrady nahrievania či zvárania rúr.          

Nemalej priazni profesionálnych používateľov sa teší aj elektrický ohýbací stroj Robend 4000 od značky Rothenberger, na ktorom na prvý pohľad zaujme jeho kompaktnosť a masívnosť. So zvoleným prístrojom sa dá za studena ohýbať buď ručne alebo automaticky a to tak mäkké, ako aj polotvrdé či dokonca tvrdé rúry s priemerom od 12 do 35 milimetrov a pod uhlom do 180 stupňov. Stroj disponuje patentovaným antiblokovým systémom šetriacim silu, výkonom motora 1010 W a vopred nastaveným uhlom ohybu, vďaka čomu môže produkcia prebiehať oveľa rýchlejšie.

 U nás na predajni v Bratislave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov na požičovňu. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.