Blog

Prečo je čistenie slnečných kolektorov a solárnych panelov dôležité?

Prečo je čistenie slnečných kolektorov a slnečných panelov dôležité?

Akým spôsobom možno zachovávať kvalitu kolektorov vášho solárneho systému, na akom princípe fungujú a v čom sa skrýva tajomstvo ich efektivity? Pre čistenie solárnych panelov neváhajte osloviť profesionálnu čistiacu firmu IB REIN, ktorá ponúka špecifické čistiace služby na území Slovenska.




Ako pracuje solárny systém?
V praxi sú čoraz populárnejšie zariadenia fungujúce na báze slnečnej energie, ktorá sa od mnohých konkurenčných energetických zdrojov odlišuje svojou obnoviteľnosťou. Rozoznávame napríklad solárne panely, v ktorých dochádza pod vplyvom slnečného žiarenia k ohrevu vody a následne k tvorbe tepelnej energie. Výmenníky tepla sú miestom, kde sa táto energia hromadí a môže ďalej slúžiť pre potreby vykurovacieho procesu. Jednou z hlavných častí solárneho systému sú slnečné kolektory, pri ktorých by ste mali dbať na ich trvácnosť, aby ste ich mohli používať podľa možnosti čo najdlhšie.


 
Slnečný kolektor pracuje prostredníctvom slnečného žiarenia zachyteného absorpčnou plochou a transformovaného do zhromažďovaného tepla, ktoré následne dostáva podobu nemrznúcej zmesi. Táto teplonosná tekutina neskôr koluje cez nerezový absorbér daného kolektora a spája sa s úžitkovou vodou, v dôsledku čoho máme k dispozícii tepelnú energiu. Profesionálny dvojokruhový dizajn zariadenia je zárukou bezproblémového výkonu po celý rok, nielen počas slnečných dní.


 
Čistenie slnečných kolektorov a panelov
Čistenie slnečných kolektorov a solárnych panelov je rozhodujúcou vecou, kedy môžeme zvýšiť efektivitu nakladania s energiou. Disponujete slnečnými panelmi? Neváhajte si ich dať vyčistiť. Naša firma sa orientuje na profesionálne čistiace služby od roku 1994. Slnečné kolektory, ktoré nie sú pokryté prachom a znečistením fungujú omnoho efektívnejšie. 

Na čo si dajte pri kolektoroch pozor
Väčšina zákazníkov si dnes vyberá medzi plochými a trubicovými vákuovými kolektormi, ktoré sú preferované vzhľadom na ich valcovitú formu umožňujúcu efektívnejšie zachytávanie solárnej energie. Otázka trvácnosti ponúkaných kolektorov súvisí na jednej strane s ich konštrukciou a na druhej od faktu, do akej miery sú odolné voči výkyvom počasia, či už máme na mysli zvýšený tlak alebo teplotu vzduchu prípadne intenzívne padanie krúpov. Aby bola zaručená čo najlepšia rezistencia kolektora, realizujú sa na ňom skúšobné testy, na základe ktorých je neskôr certifikovaný, čo tiež potvrdzuje jeho fungovanie v súlade s danými normami.
 
Ak máte záujem o naše služby alebo si neviete rady pri čistení, tak nás neváhajte kontaktovať.