Blog

Profesionálne tepovače Kärcher

Kde sa používa tepovač a čo dokáže?
Tepovač najčastejšie ľudia používajú na tepovanie kobercov, sedačiek a interiérov v autách, to znamená že tepovať môžete všetko čo je z látky alebo kože, ktorá sa dá čistiť s vodou s použitou chémiou.



Čo je tepovanie?
Proces pri ktorom sa čistí látka ktorá je znečistená od potu, prachu a nečistôt. Pri tepovaní si treba dať vždy pozor na chémiu, ktorú budete používať na látku alebo kožu, brúsenú kožu. Na trhu je veľmi veľa prípravkov na čistenie. Je potrebné si vždy prečítať na aký povrch je chémia určená a či je na ručné tepovanie, alebo pomocou stroja určeného na tepovanie.

Teraz si prejdeme z čoho sa tepovač skladá.
Tepovač obsahuje nádobku na vodu s chémiou, ďalšia dôležitá súčasť tepovača je čerpadlo ktoré čerpá vodu s chémiou na koniec trysky, tá ju rozstrekuje na miesto, ktoré je potrebné tepovať a vyčistiť.  Výkonnosť tepovača závisí od toho, aké má čerpadlo a či ich má viac. Čím silnejšie čerpadlo tepovač má, tým dokáže urobiť lepší nástrek na znečistené miesto a chémia s vodou tak preniknú účinnejšie a hlbšie do látky. Druhá najdôležitejšia súčiastka tepovača je turbína. Čo je to turbína?  Turbína nasáva vzduch a týmto spôsobom dokážete nečistoty vysať z látky. Teraz otázka – „Kam ide tá nečistota?“ Do nádoby na nečistoty.

Keď už vieme ako funguje tepovač a aké ma hlavné súčiastky vieme si povedať ako sa správne starať o tepovač. V prvom rade si vždy zamiešate chémiu alebo tepovací prášok mimo stroja. Prečo mimo stroja? Keď miešame tepovací prášok priamo v tepovači je pravdepodobné že niečo ostane na spodku nádoby, čo môže zapríčiniť poškodenie čerpadla. Je veľká pravdepodobnosť žeby čerpadlo nasalo aj prášok a poškodilo by správnu funkčnosť čerpadla.

Načo ešte dávať pozor?
Počas tepovania a odsávania  špiny do nádobky v stroji je potrené kontrolovať hladinu špinavej vody. Ak prekročí  špinavá voda nádobu dostane sa do turbíny, ktorú následne poškodí (turbína zhrdzavie). Poškodenú turbínu spoznáte jednoducho - zmení zvuk. Vyššie tóny a piskľavý zvuk môžete počuť po vypnutí turbíny aj počas práce. Tepovač má samozrejme viac súčiastok, ktoré sa môžu poškodiť nesprávnou manipuláciou, napríklad, keď nám príslušenstvo tepovača padne na zem alebo ho dákym spôsobom rozbijete. Tepovač je po použití dôležité vyčistiť.

Ako ho správne vyčistiť?
Najlepšie čo môžete urobiť je dať čistú vodu do nádoby, kde sa dáva voda s chémiou, zapnúť čerpadlo a nechať čistou vodou prepláchnuť celý systém až k tryske, ktorá strieka vodu. Takto zabránite usadeniu chémie v systéme tepovača.  Ešte nám ostáva hadica a odsávacia hubica ktorá je po tepovaní samozrejme celá špinavá. Znova požijete čistú vodu a budete ju odsávať hubicou čím prečistite celý systém odsávania. Posledné čo nám ostáva vypláchnuť je kýblik na špinavú vodu. Keď dodržíte celý postup čistenia a používania tepovača, tepovač vám to oplatí rokmi fungovania. Tepovačov na trhu máme veľmi veľa. Odporúčam vám ale značku Kärcher a model PUZZI 100. Prečo PUZZI 100 ? PUZZI 100 je vynikajúco navrhnutá, vyrobená a dôkazom toho je, že pri správnom použití vydrží veľmi dlhú dobu používania.

U nás na predajni v Bratislave môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.