Blog

REZANIE ZÁVITOV

Profesionálna čistiaca firma IB Rein, poskytujúca kvalitné a nadštandardné služby už od roku 1994 zameriava svoje portfólio služieb na profesionálne čistiace práce. K dispozícii sme ako priemyslu, tak i firmám, domácnostiam, rodinným domom, či komunálnej sfére. Roky praxe nás naučili, že zameranie na detail a poctivá práca dokáže naše služby dotiahnúť na špičkovú úroveň, ktorú Vám dnes vieme zaručene poskytnúť. Svoje profesionálne služby neustále zdokonaľujeme a dopĺňame o nové, čím si stále udržujeme svoju kvalitu a vysokú úroveň. 




REZANIE ZÁVITOV
Zistite, v čom spočíva rezanie závitov, v akých prípadoch ju môžete využiť a čím sa vyznačuje. V našom článku venujeme tiež pozornosť závitorezom, ich rozdeleniu a charakteristike.



Čo by ste mali vedieť o rezaní závitov
Potrebujete vykonať profesionálne a precízne rezanie závitov a to napríklad za účelom rekonštrukcie respektíve opráv rozvodov vody a vykurovacích systémov? S našou technikou to hravo zvládnete! Obsluha i manipulácia je veľmi jednoduchá a závity budete mať vyrezané naozaj veľmi rýchlo. Viete si prispôsobiť závitorez podľa rozmerov trubiek, ktoré potrebujete prerezať závitom. Či už ide o oceľové, železné alebo medené trubky poradia si s každým kovovým materiálom. Problémom nie sú ani plastové rúry a trubky, pri ktorých rezaní sa spoliehame na naše profesionálne nožnice presne určené pre rúry z plastu.

Prostredníctvom rezania závitov ste schopní vytvoriť na súčiastkach vnútorné závity čiže matice, pre ktorých rezanie sa využívajú závitníky a vonkajšie závity teda skrutky rezané závitovými čeľusťami. Závitníky používané pre rezanie vnútorných závitov sa skladajú z rezného kužeľa a vodiacej časti a môžeme natrafiť tak na súpravové respektíve sadové závitníky, ako aj maticové závitníky. Rozoznávame tiež ručné závitníky zakončené štvorhranom a strojové s upínacou stopkou.

Pri vonkajších závitoch zas väčšinou hovoríme buď o metrických alebo rúrkových či trubkových závitoch a delíme ich tiež do kategórií pravotočivých a ľavotočivých závitov. Postup pre rezanie závitov sa pritom odlišuje práve v závislosti od toho, či chceme vyrobiť vonkajší alebo vnútorný závit. Existujú taktiež rôzne druhy závitov, väčšinou sa však stretávame s metrickými, rovnoramennými a nerovnoramennými lichobežníkovými závitmi, ako aj Whitworthovými závitmi.

Na čo si je pri rezaní závitov potrebné dať pozor
V procese rezania závitov je nutné klásť veľký dôraz na priam symetrickú presnosť, v opačnom prípade totiž závit na trubku nebude sedieť tak ako mal. Ideálnou orientáciou pre presné rezanie závitov je tabuľka, z ktorej je možné na základe veľkosti daného závitu vyčítať požadované rozmery predvŕtaného otvoru. Niekedy je tento priemer udávaný v rangu od minimálneho možného priemeru po maximálny odporúčaný priemer otvoru, ide však o minimálne odchýlky v rozsahu okolo 0, 1 milimetra.

Podobne ako v otázke postupu, aj tabuľka pre rezanie vonkajších závitov sa vyznačuje odlišnými údajmi a toleranciou než tabuľka v prípade rezania vnútorných závitov, skrutky a matice totiž nemajú vždy identické rozmery. Vonkajšie závity pripomínajú svojim vzhľadom kalenú maticu a skladajú sa z troch až piatich kruhových drážok a ako už bolo spomenuté, vyrobiť ich možno s pomocou kruhových či radiálnych závitových čelustí.

Aké závitorezy poznáme?
Ak chcete, aby boli výsledné závity čo možno najkvalitnejšie, najodolnejšie a vydržali čo najdlhšie, je dôležité správne si zvoliť závitorez, s ktorého pomocou ich možno vytvoriť. Čo najlepšie závitorezy by pritom mali byť schopné vykonávať svoju prácu aj v sťažených podmienkach, či už máme na mysli vysoké prípadne nízke teploty alebo nepretržité používanie v priebehu viacerých hodín.

Kým niektorí zákazníci preferujú ručný závitorez, prostredníctvom ktorého je možné manuálne regulovať rýchlosť rezania závitov, iní profesionáli si zvolia elektrický závitorez, ktorý väčšinu najťažšej práce vykoná za vás. Hlavnými kritériami pri výbere by v každom prípade mala byť bezpečná a kvalitne odvodená práca a na zahodenie nie je ani možnosť výmeny závitorezných hláv podľa potreby, vďaka čomu sa daný závitorez stáva všestrannejším zariadením a dá sa využiť vo viacerých situáciách.

Všeobecne platí, že pri používaní závitorezov by ste mali konať rozvážne, nechať si na túto činnosť potrebný čas a venovať sa jej ako si zaslúži. Týmto spôsobom bude vaša práca kvalitná aj bezpečná, vyhnete sa pri nej nehodám a zároveň nehrozí, že by ste obrábanú trubku poškodili. Majte na pamäti, že pre rezanie závitu značná fyzická sila nie je nevyhnutná, hlavná je precíznosť a sledovanie pokynov výrobcu.