Blog

Ako čistiť podlahové kúrenie a trubky pitnej vody? Ktorý materiál je najvhodnejší pre rozvod vody?

Požičovňa náradia Bratislava, Trenčín, Liptovský Mikuláš venuje svoje portfólio čisteniu trubiek podlahového kúrenia a trubiek pitnej vody. Rozhodli sme sa napísať jednoduchý text, z ktorého si môžete niečo zobrať. 

Pre záujemcov o požičovňu preplachovacích kompresorov na čistenie podlahového kúrenia a zdrojov vody nás neváhajte kontaktovať


 
  • Naša technika pre čistenie, preplachovanie, odvápnenie, či dezinfekciu podlahového kúrenia, radiátorov, trubiek a potrubia s pitnou vodou je veľmi jednoduchá. Manipuláciu, a teda práce zvládne po krátkom odbornom zaškolení každý príležitostný kúrenár a inštalatér sám.



KTORÝ MATERIÁL JE NAJVHODNEJŠÍ PRE ROZVOD VODY?
 
Za účelom montáže vodovodného potrubia do domácností sa tradične používajú rôzne druhy kovov, plast či spojenie viacerých prvkov. Aké sú výhody jednotlivých materiálov a ktorý z nich sa pre vás hodí najviac?

Potrubia z kovových materiálov
Mnoho zákazníkov si volí oceľové potrubie so životnosťou približne 15 rokov, ktoré je užitočné po technologickej aj mechanickej stránke. Pre teplú vodu sa využívajú pozinkované rúry, zatiaľčo pri studenej možno siahnuť aj po asfaltovaných. Súčasťou vodovodného potrubia sú vo väčšine prípadov závitové spoje s pozinkovanými fitingami vhodnými do priemeru 80 mm, kým väčší priemer má potrebu prírubových spojov prostredníctvom skrutiek a tesnenia. Stretávame sa aj s lisovanými spojmi vyžadujúcimi si precízne rozmery, ktoré možno dosiahnuť s pomocou primeraného lisovacieho príslušenstva.

Vodovod z liatiny nie je v rodinnom dome bežnou záležitosťou, keďže ním zvykne plynúť iba studená voda. Oveľa častejším riešením sú medené potrubia užitočné pre dlhodobejšiu činnosť a prúdenie studenej aj teplej vody. Voda tečúca potrubím z medi nie je zdraviu škodlivá, pokiaľ však použijete aj oceľ, mala by voda prechádzať najprv oceľovým a až potom medeným potrubím, aby ste sa vyhli korózii potrubia. Pre spájanie medených rúr sa zvyčajne používajú samosvorné či závitové mosadzné tvarovky.

Svojou ohybnosťou zaujmú mäkké medené rúrky do priemeru 22 mm,  zatiaľčo tvrdšie v tyčiach vám poslúžia v oblasti omietky. Niektoré pokrýva plastový plášť ako ochrana pred kondenzáciou, iné zase ponúkajú tepelnú izoláciu a ďalšie sú zvnútra pokryté cínom, kde nimi prúdi pitná alebo dažďová voda. Pre nádržkové splachovače a pripájanie výtokov siahajú používatelia po mosadzných rúrach.



Otázka plastu a ďalšie alternatívy
Populárnou voľbou sú taktiež plastové potrubia, ktorých inštalácia a údržba nie je veľmi komplikovaná, menej vážia a dosahujú efektívnejší výkon z hydraulického hľadiska. Nepoškodzuje ich korózia, hoci dĺžka ich životnosti sa znižuje pod vplyvom vyššej teploty a prevádzkového tlaku. Problémom potrubia z plastu môže byť v niektorých prípadoch zhoršená mechanická charakteristika a výraznejší stupeň teplotnej rozťažnosti.

V neposlednom rade sa vodovodné potrubia vyrábajú aj z flexibilných viacvrstvových rúr, kde nachádzame znaky potrubia z plastov aj kovov zároveň. Tieto rúry sú odolné voči pôsobeniu tepla, tlaku, vodného kameňa a korózie, ich montáž nie je vôbec náročná a tvar rúr je nemenný.  Tvorí ich vnútorná vrstva zo sieťovaného polyetylénu, stredná hliníková vrstva a vonkajšia ochranná vrstva vyrobená z lineárneho polyetylénu. Jednotlivé vrstvy držia pokope lisované spoje prípadne tvarovky.
 
U nás na predajni v Bratislave môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.