Blog

Čo potrebujete k rezaniu rúr? Ponúkame kvalitné mechanické a elektrické rezačky rúr Rothenberger.

ČO POTREBUJETE K REZANIU RÚR? U NÁS NÁJDETE KVALITNÉ REZÁKY ROTHENBERGER.

Odhalíme vám užitočné informácie, ktoré vám poslúžia pri rezaní rúr. Dozviete sa, ako sa pri ňom dá postupovať a odporučíme vám aj niekoľko kvalitných prístrojov, s ktorých pomocou túto činnosť zvládnete raz-dva.

Pre záujemcov o požičovňu náradia nás neváhajte kontaktovať.




Užitočné rady na úvod
Rezanie rúr sa okrem iného využíva pri obnove rozvodu vody alebo vykurovacieho systému, nakoľko rúry by mali byť prispôsobené na požadovanú veľkosť, bez ohľadu na ich materiál. Pre odrezávanie rúr vám poslúžia rôzne nástroje, spomedzi ktorých sa čoraz väčšej obľube teší profesionálny rezák od uznávanej spoločnosti Rothenberger vynikajúci svojim moderným a prepracovaným vzhľadom. Dajú sa s ním rezať rúry z ocele, medi, hliníku či z nerezu, zatiaľčo v prípade plastu sú vhodnejšie nožnice na rúry Rothenberger. Pri jednotlivých nástrojoch je samozrejmosťou jednoduchá obmena čepelí či koliesok, pre ktorú nepotrebujete dodatočné príslušenstvo.


 
V rámci rezania rúr by ste si v prvom rade mali zadovážiť vhodne zvolený rezák v závislosti od výrobného materiálu danej rúry. Následne na rúre vyznačíte miesto pre rezanie, kam nasadíte koliesko rezáka a s pomocou rukoväte polohu nástroja upevníte. Samotné rezanie odporúčame vykonávať s rozvahou a nemusíte sa pri ňom ponáhľať, aby ste rúru náhodou nepoškodili. Po vykonaní primeraného obtočenia sa rezané časti rúry oddelia samé od seba bez potreby výraznejšej fyzickej sily. Záverečným krokom rezania je začistenie s odhrotovačom, ktorý máte tiež k dispozícii v rámci ponuky výrobcu Rothenberger.


Prístroje, vďaka ktorým je rezanie rúr hračkou
Súčasný trh vám dáva k dispozícii rezáky určené pre rúry vyrobené z rozličných látok, ako napríklad oceľ, meď, hliník alebo plast. Môžete si zvoliť klasický model, mini rezák vhodný do miest menšej šírky aj verzie charakteristické stabilnou konštrukciou a bleskovým použitím. Vyskúšajte napríklad teleskopický ráčňový orezávač Inox Tube Cutter špecializovaný na nerezové rúry s priemerom od 10 do 54 milimetrov. Zárukou bezpečnej práce sú jeho precízne valčeky, zatiaľčo teleskopické vedenie umožňuje realizovať prednastavenie so značnou rýchlosťou.
 
Častou voľbou zákazníkov je tiež rezák na vlnité rúry produkovaný spoločnosťou Rothenberger pre potreby rúr z nerezu, ktorých priemer sa pohybuje v rozmedzí 10 až 42 milimetrov. Oceňujú ho vďaka náhradnému koliesku s držiakom pri vodiacom valci potiahnutom gumou, jednoducho manipulovateľnej rukoväti a praktickému držaniu uľahčujúcemu členenie vynaloženej energie počas rezania.
 
Profesionálni používatelia nedajú dopustiť ani na mini rezák Rothenberger Minicut 2000 vytvorený pre rúry s priemerom v rozpätí od 6 do 22 milimetrov. Oceníte ho pri rúrach z medi, hliníku či mosadze aj v prípade tenkostenných oceľových rúr. Vzhľadom na menší pracovný polomer sa hodí tiež do oblastí s horším prístupom, rezanie uľahčuje dvojica oporných valčekov a tlak možno efektívne regulovať prostredníctvom vrúbkovaného kolieska a prepracovanej formy nástroja.



V neposlednom rade sa môžete spoľahnúť na orezávač Mini Max aplikovateľný v medených, hliníkových, mosadzných a tenkostenných oceľových rúrach priemeru 3 až 28 milimetrov. Aj jeho výhodami sú znížený pracovný polomer pre menej dostupné lokality, bezproblémová regulácia tlaku s kolieskom či opierky pre ruku, s ktorými sa dajú vykonávať otáčavé pohyby, nehovoriac o celkovom ergonomickom vzhľade orezávača.
  
U nás na predajni v Bratislave môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať