Blog

Ohýbacie stroje Rothenberger na ohýbanie trubiek

AKÉ OHÝBACIE STROJE POZNÁME?

Praktické ohýbačky majú široké spektrum použitia, skôr než však s nimi začnete pracovať, mali by ste si vybrať stroj, ktorý sa čo najviac približuje vašim potrebám a požiadavkám. Ponúkame vám niekoľko užitočných tipov.


 


 
Rôzne kategórie ohýbacích strojov
V prvom rade je dôležité podčiarknuť, že rozoznávame niekoľko hlavných druhov ohýbacích strojov v závislosti od spôsobu ich ohýbania. Pri ručných ohýbacích strojoch platí, že sú vhodné pre jednoduchšie ohýbanie rúr s menším priemerom a nie príliš hrubými stenami. Oceníte ich najmä v prípade rúr produkovaných z hliníka alebo medi, teda menej pevného materiálu a dajú sa s nimi hýbať aj rúry v rámci jednej osi.


 
Čo sa týka poloautomatických ohýbacích strojov, tieto sú ideálne pre ohýbanie väčšieho množstva rúr rovnakého typu bez potreby prestaviť konkrétny stroj. Poslúžia vám pri rúrach rozličných rozmerov aj výrobných materiálov, pokiaľ však prechádzate od jedného typu rúry k druhému, mali by ste mať v súlade danú veľkosť a dĺžku dorazu. Nemusíte sa s nimi obávať ani ohýbania komplikovanejších foriem s trojicou osí a podobne sa vyplatia aj pri rúrach rozsiahleho objemu a malosériovej produkcii.

Do tretice máte k dispozícii takzvané CNC ohýbacie stroje špecificky vytvorené za účelom ohýbania rúr výrazného polomeru. Motor aj prevodovka podobného zariadenia je vysoko účinná a v rámci tejto kategórie sa stretávame s hydraulickými a elektrickými ohýbačkami. Pri oboch typoch ohýbacieho stroja si môžete zvoliť model s dvomi ohýbacími hlavami alebo jednou, či už máme na mysli ľavú, pravú alebo ľavo-pravú ohýbaciu hlavu, ktorá môže byť otočná respektíve presuvná.

V niektorých prípadoch sa stretávame taktiež so špeciálnym ohýbacím strojom, ktorý je aplikovateľný pre rúry rôznych veľkostí, materiálov a objemu. Môže realizovať komplikovanejšie ohyby  a v rámci jednej rúry dokáže vykonať do dvoch ohybov. Na trhu sa vyskytuje vo forme rovinnej ohýbačky s jedným či dvomi ohybmi alebo hydraulickej prípadne pneumatickej ohýbačky určenej pre zložitejšie ohyby.
 
Všeobecne platí, že rúry sa dajú ohýbať prostredníctvom vysokej alebo nízkej teploty. Častejším prípadom je cenovo a časovo výhodnejšie ohýbanie za studena, zatiaľčo ohýbanie za tepla sa dá vykonať, ak rúra nie je vytvorená z primerane vytrvalého materiálu a ohyb si vyžaduje väčšiu fyzickú silu. Treba mať tiež na pamäti, že počas ohýbania rúr volíme  používané nástroje s ohľadom na externý priemer rúry a polomer daného ohybu.

U nás na predajni v Bratislave, Trenčíne, Liptovskom Mikuláši môžete nájsť rôzne profesionálne stroje pre inštalatérov a kurenárov. 

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať.